Slabirea

Generic, slabirea este un proces relativ usor. Practic, trebuie sa fi intrun deficit caloric sau cu alte cuvinte sa consumi mai multe calorii decat mananci. Arta este legata de cum slabesti si cat de frumos slabesti. Este despre cum poti manca mai mult si in acelasi timp sa slabesti corect, frumos si sanatos.

Ce inseamna sa slabesti sanatos?

Atat femeile cat si barbatii, pe langa procentajul de grasime, au si procentaj de masa musculara ceea ce ofera aspectul placut, acoperind sistemul osos. O slabire corecta este realizata prin pierderea exclusiva de tesut adipos si pastrarea procentului de masa musculara, atat pentru femei cat si pentru barbati. Acest lucru se realizeaza prin alegerea concentratiilor corecte de macronutrienti pentru intreaga zi.

Sa slabesti frumos este fraza care se refera la aspectul estetic al acestui proces, mai exact referinta oglinzii. In special pentru femei, formele corporale trebuie scoase in evidenta prin pierderea grasimii ce le acopera. De asemenea pierderea grasimii nu a formelor corporale.

Cel mai important aspect al slabirii se refera, desigur, la a face acest lucru intr-un mod sanatos. Este usor sa pierzi sanatatea din cauza unei diete de slabit incorect conceputa. Deficientele calorice daca sunt asociate cu deficiente nutritionale vor avea consecinte negative asupra sanatatii. O slabire sanatoasa se refera la pastrarea unui deficit caloric tolerat de corp si asigurarea tuturor nutrientilor necesari bunei functionari a organismului.

Concluzionam astfel ca nu este tocmai usor procesul de slabire si ca necesita multe cunostinte nutritionale si o strategie ampla ce asigura toate elementele necesare realizarii procesului cat mai repede si sigur. Putem manca mai putin decat consumam, putem lua aceste calorii din orice insa pierderea de masa musculara va fi masiva, iar cea de grasime minimalizata. De asemenea carentele nutritionale si calitatea lor scazuta isi vor pune amprenta asupra sanatatii. Printre simptomele acestei greseli amintim: senzatia de foame (care nu are voie sa fie prezenta intr-o dieta corecta), stari de rau/greata, stari de slabiciune si ameteala.

Asadar, atunci cand se doreste o slabire calitativa, rapida si sanatoasa, trebuie asigurate toate aspectele realizarii ei.

“MARELE SECRET” al programului de slabit este accelerarea metabolismului

Este, dupa parerea mea, astepectul cel mai neglijat de oameni si totusi cel mai important. Metabolismul se refera la rata de metabolizare a nutrientilor. Un metabolism alert (bun) are capacitatea de a “arde” mai multe calorii, astfel un individ poate manca mai multe calorii fara a se ingrasa in timp ce altul cu o rata metabolica mai slaba se va ingrasa ingerand calorii mai putine.

Metabolismul incetineste fiziologic odata cu varsta si este diferit in functie de sex (barbatii au un metabolism mai rapid decat femeile de regula). De asemenea, metabolismul incetineste din din motive distincte de sfera fiziologica. De exemplu din cauza unor dereglari hormonale in cazul femeilor, acest lucru se intampla cel mai adesea in momentul in care se poduce o schimbare majora in corpul unei femei din punct de vedere hormonal, mai exact odata cu nasterea sau la aparitia menopauzei.

Aces te pos ibile dereglari hormonale implica, evident, si dereglarea metabolica rezultand o incetinire considerabila a metabolis-mului. Numeroase patologii sunt si ele responsabile de scaderea ratei metabolice cum ar fi unele afectiuni ale tiroidei, guta, diabetul, etc.

De foarte multe ori persoana contribuie in mod direct la incetinirea metabolismului prin greseli inconstiente. Cel mai relevant exemplu sunt numeroasele diete incercate pentru slabit, de asemenea si slabirile urmate de ingrasari masive. Majoritatea dietelor au efectul de a ajuta la o slabire pe termen scurt, dar in acelasi timp fac metabolismul mult mai lent. Aceasta este cauza recidivei kilogramelor.

Accelerarea metabolismului in dieta are o importanta si un beneficiu major. Acest lucru face ca odata terminata dieta, metabolismul sa fie mai alert evitand acumularea de kg suplimentare si totodata posibilitatea de a manca mai permisiv fara restrictii majore.

Accelerarea metabolismului este o strategie ce trebuie sa faca parte din planul de slabire, la fel cum si tratamentul posibilelor dereglari hormonale este un aspect inclus in acest proces. Gandindu-ne in mod logic, ingrasarea este efectul si nu cauza. Cauza este dereglarea hormonala, iar daca nu o tratam corespunzator si punem doar accent pe diminuarea efectului (ingrasarea) doar prin slabire, evident cauza ramane, iar kilogramele se vor acumula din nou. Asadar procesul de slabire va include tratarea cauzei ingrasatului, indiferent ca este vorba de dereglari hormonale sau alte patologii.

Mai exact un proces de slabire corect, cu pierderi exclusiv de masa adipoasa, fara carente nutritionale, rapid si durabil trebuie sa implice tratarea cauzei, indepartarea efectului si accelerarea metabolismului pentru preventia recidivei kilogramelor. Daca la inceput spuneam ca a slabi este relativ simplu in teorie, observam ca in practica nu este asa, iar atentia trebuie focusata pe numeroase aspecte.

Si pentru ca vorbim despre calitatea macronutrientilor, sa dezvoltam putin pentru a intelege ce inseamna acest lucru, care sunt acestia, care este echilibrul si raportul dintre ei.

Pe scurt si concis, proteinele au rolul de a “proteja” masa musculara in procesul de slabire. Este normal sa crestem aportul proteic atunci cand ne dorim sa pierdem tesutul adipos fara a pierde tesut muscular. Proteinele sunt de doua tipuri, de origine animala si vegetala. De retinut este faptul ca nivelul crescut de proteine trebuie alternat cu scaderea lor, altfel metabolizarea lor renala poate crea patologii severe. O alta particulaitate notabila proteinelor este faptul ca sunt macronutrientii care induc senzatia de satietate. Asadar, pentru a manca mai putin, o tehnica extrem de usoara este cresterea numarului de proteina si scaderea numarului celorlalti nutrienti.

Trebuie mentionat ca proteinele, pe langa atata “bine” pot face si mult rau. Pe langa faptul ca pot crea patologii renale serioase daca se consuma in numar mare pe o perioada lunga de timp, mai mult decat atat, pot agrava boli si pot conduce la un deznodamant tragic. De exemplu, prima masura alimentara in cazul depistarii unui cancer este limitarea sau chiar excluderea proteinelor din alimentatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele contribuie la proliferarea celulara.