Grasimile sunt si ele de doua tipuri, sa le numim grasimi sanatoase si nesanatoase. Desigur, in contextul unui stil de viata sanatos fie ca dorim slabirea sau nu, grasimile nesanatoase precum prajelile, mezelurile, carnea grasa, gatitul in ulei, etc nu isi au locul in rutina alimentara.

Grasimile sanatoase insa, sunt “aliatii” dietelor pentru slabit favorizand pierderea kilogramelor. In ciuda faptului ca au un continut caloric mare, fapt pentru care trebuie consumate cu moderatie intr-un mod rational, ele au si beneficii majore asupra sanatatii (scad colesterolul rau- LDL si il cresc pe cel bun- HDL).

Un gram de proteina si unul de carbohidrat contine 4 calorii in timp ce un gram de grasimi sanatoase contine 9 calorii. Grasimile sanatoase nu ingrasa in mod direct, dar daca nu le consumam cu chibzuinta putem cu usurinta sa depasim numarul caloric bazal si sa acumulam in greutate.

Pe langa acesti nutrienti esentiali organismului, alimentele ne sunt surse de vitamine si minerale. Si acestea sunt indispensabile vietii si chiar daca vorbim despre slabit, acestea trebuie sa fie prezente in cantitati crescute in corp pentru a asigura buna functionare a tuturor structurilor corpului nostru.

Orice lipsa sau deficienta a unui nutrient face corpul sa o “ semnaleze” prin s imptome precum: stare de oboseala accentuata, slabiciune, crampe musculare, s tari lipotimice, probleme de concentrare, chiar sincope , etc . Cand aceste simptome sunt prezente intr-o dieta pentru slabit mai mult de una-doua zile, este evident ca “ceva” lipseste.

“A manca sanatos nu inseamna a slabi”

Aceasta este fraza pe care o spun mereu pacientilor mei pentru a intelege ca sunt si alimente sanatoase, dar puternic calorice care ne pot sabota procesul de slabire. Sunt alimente la care e bine si pentru sanatatea noastra sa renuntam complet, dar sunt si alimente sanatoase la care trebuie sa renuntam pe parcursul dietei.

Combinarea alimentelor si alcatuirea meselor este un alt aspect deosebit de important atat pentru scaderea in greutate, cat si pentru accelerarea metabolismului. Unele combinatii, chiar daca sunt alimente perfecte pentru o dieta de slabit pot face opusul a ceea ce ne dorim (sa ingrase), fie prin numarul caloric ridicat, fie prin reactii chimice.

Rutina este chinuitoare, atat in viata de zi cu zi cat si in dieta de slabit. E greu sa mancam acelasi lucru zi de zi, saptamana de saptamana. De regula e sortit esecului. De asemenea rutina nu face decat sa duca in final la stagnare si inevitabil la abandon. Acesta este scopul si motivul unei diete personalizate. Personalizarea consta in combinarea a mai multor diete, a schimbarii continue pentru a nu obisnui corpul si pentru a-l “surprinde” cu abordari noi. Astfel, rezultatele pot fi continue si produsul final mai usor de atins.

Chiar daca multa lume nu isi doreste sa auda faptul ca doar alimentatia ii poate ajuta sa slabeasca, adevarul este ca toate incercarile anterioare cu medicamente, shake-uri sau alte strategii alimentare s-au dovedit un esec sau cu rezultate marunte si pe termen scurt, urmate de un “val” de kilograme acumulate.

Cand vine vorba de sport, acesta este responsabil de constructia unui trup atletic si tonifiat, insa fara o dieta corespunzatoare acest lucru nu se va realiza niciodata. Poti slabi din dieta fara a face sport, dar nu poti slabi din sport fara a avea grija la alimentatie. Ultimele cercetari au evidentiat faptul ca sportul creste proportional pofta de mancare, ceea ce este absolut firesc, iar daca nu se indreapta atentia asupra a ceea ce se mananca rezultatul nu va fi unul asteptat si dorit. Combinatia dintre sport si dieta, intr-adevar ofera rezultate minunate asupra corpului si a starii de sanatate.

Multa lume isi pune intrebarea daca stresul contribuie la cresterea ponderala. Unii se ingrasa pe baza de stress, altii din contra slabesc. Realitatea este ca marea majoritate acumuleaza kilograme din cauza stresului, iar explicatia este strict medicala: stresul ajuta la secretia cortizolului (hormonul stresului) care pur si simplu favorizeaza acumularea de grasime in corp. Un stil de viata sanatos sau un plan de alimentatie destinat slabirii contribuie si la diminuarea stresului.